Siekana polędwica wieprzowa – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują

Siekana polędwica wieprzowa – procedura przygotowania

Jeśli lubisz klasyczną polędwicę i jednocześnie lubisz nowości, tym razem przygotuj ją trochę inaczej. Połącz klops z sosem z polędwicy i zaskocz swoją rodzinę oraz potencjalnych gości oryginalnym daniem.

Mięso

  • mielona łopatka wieprzowa – 1000 g
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • kminek – ½ łyżeczki
  • czarny pieprz – ⅓ łyżeczki
  • przyprawy Mięso mielone – 2 łyżeczki
  • cebula – ½ szt
  • jajka – 2 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – ¼ łyżeczki
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • sos
  • mieszanka mrożona Pod polędwicę – 350 g
  • cytryna – 1 szt
  • cukier – 2 łyżki
  • cebula – 1 szt
  • tymianek świeży / tymianek suszony – 6 gałązek / 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 2 szt
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • cały pieprz – 15 kulek
  • śmietanka kuchenna 33% – 200 ml
  • olej – 4 łyżki
  • woda – 200 ml

Przygotowanie

Do miski z mięsem mielonym wsypać majeranek, kminek, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego, sól, jajka, wyciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Do miski wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.

Teraz przygotuj sos. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj cukier i pozwól jej się skarmelizować – zajmie to 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy mrożone warzywa i wszystko mieszamy. Uwaga: przed dodaniem warzyw cebula powinna się zrumienić.

Smaż warzywa przez około 5-10 minut. Podczas smażenia warzyw uformuj z mięsa bułkę, ułóż ją w natłuszczonej formie do pieczenia i równomiernie rozłóż smażone warzywa wokół mięsa w formie do pieczenia. Teraz obierz cytrynę i pokrój ją w koła. Następnie ułóż krążki w mieszance warzywnej, dodaj także tymianek, liść laurowy, czarny pieprz i ziele angielskie. Na koniec do naczynia do pieczenia wlać 200 ml wody. Uwaga: zamiast wody do polewania można użyć bulionu.

Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 75 minut. Po upieczeniu usuń przyprawy i klops z mieszanki warzywnej. Warzywa wlać do garnka i zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Do sosu wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać i podawać. Uwaga: Aby sos był jeszcze gładszy, można go przetrzeć przez sitko i doprawić według uznania.

Podawać pokrojony na kawałki klops z sosem i kluskami. Wskazówka: Danie można podać z odrobiną bitej śmietany, żurawiną i plasterkiem cytryny.

error: Treść zabezpieczona !!