Wystarczy, że wszystkie składniki wylejemy na blachę do pieczenia, a po kilku minutach możemy cieszyć się zapachem domowego ciasta wyjmowanego z piekarnika. To przepis, z którym poradzi sobie każdy, gwarantując satysfakcję.
Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, kaszę manną, cukier puder, proszek do pieczenia) w jednej dużej misce. Następnie dodajemy do nich starte jabłka wymieszane z cynamonem (możliwość dodania cukru waniliowego).
Blachę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na przygotowanej blasze rozprowadzamy warstwę suchej mieszanki, tak aby była ona wystarczająco gruba, lecz nie na tyle, aby dna blachy było widoczne.
Następnie na suchą mieszankę kładziemy starte jabłka wraz z sokiem, starając się nie ugniatać ich zbytnio. Powtarzamy proces, układając kolejno suchą mieszankę i jabłka. Ostatecznie, całość posypujemy pozostałą częścią suchej mieszanki i ścieramy na wierzch masło lub margarynę.
Z doświadczenia wynika, że optymalne jest takie rozłożenie sypkiej mieszanki, by warstwa środkowa była najgrubsza. Zbyt gruba dolna warstwa może sprawić, że ciasto będzie suche.
Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 40 minut lub do momentu, gdy na powierzchni zrobi się złociste.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.