Ciasto, które przygotujemy dwukrotnie:
Dla kremu potrzebujemy:
Składniki na polewę:
Dodatkowo użyjemy:
Zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy, dokładnie mieszając. Na blachę o wymiarach 27×37 cm położoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut, a po upieczeniu i ochłodzeniu drugą część ciasta przygotowujemy w taki sam sposób. Po upieczeniu natychmiast usuwamy skórkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Owsiankę przygotowujemy, zalewając kawę rozpuszczalną wrzątkiem i mieszając z niewielką ilością wody, aby uzyskać gęstą konsystencję. Po ochłodzeniu, ubijamy masło z cukrem na puszysto i stopniowo dodajemy owsiankę, finalizując aromatem rumowym. Krem dzielimy na dwie równe części.
Na dnie blachy umieszczamy pierwszą warstwę ciasta, smarujemy dżemem, a na nim rozprowadzamy połowę kremu. Przygotowujemy mocną kawę do nasączenia biszkoptów, zanurzamy w niej biszkopty i układamy równo. Następnie rozprowadzamy resztę kremu i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez noc.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.