Na taką pogodę mam przepis na zupę od mojej babci. Gdy wrócisz do domu, rozgrzewa Cię i smakuje wyśmienicie. Fantastyczny przepis na pyszną domową zupę czosnkową z portalu smakosze. Jesień i zima to okresy, w których wiele zależy od tego, co jemy. Niektóre składniki naszej żywności mogą mieć ogromny wpływ na nasz organizm i skutecznie zapobiegać perspektywom chorób.
Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone środki, a jednym z nich jest czosnek. Czosnek należy do grupy składników, których smak albo kochamy, albo nienawidzimy. Dlatego często podchodzimy do niego z ostrożnością i staramy się dodawać go jedynie dla smaku, jakby w tle innych przypraw w daniu.
Ale tak nie jest w przypadku naszej zupy czosnkowej. Nie może zabraknąć tu czosnku, w naszym przypadku odgrywa on główną rolę i jest go na tyle dużo, że tę zupę warto przepisać. Czosnek to przede wszystkim naturalny antybiotyk.
Wielu z nas zupa czosnkowa może kojarzyć się z naszymi czeskimi sąsiadami. Tam należy do tradycyjnej kuchni narodowej. Jednak niektórzy, którzy uważają to danie za bardziej środkowoeuropejskie, mogą mieć zastrzeżenia.
Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kostki. Wlać wodę do dużego garnka. Dodać sól, kminek i postawić garnek na ogniu. Następnie dodać ziemniaki, zagotować i ugotować al dente. Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, zdejmij garnek z ognia.
Do garnka dodać majeranek, podsmażony boczek i wytopiony tłuszcz. Gotuj przez kolejne 10-20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut.
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i wrzucamy do blendera. Delikatnie ubić i dodać do garnka. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż smaki się połączą przed podaniem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.