Chrupiące placki ziemniaczane: Zamiana mąki na inny składnik, a następnie smażenie na gorącym smalcu sprawi, że będą chrupiące
Smażone na złoto, pięknie chrupiące placki ziemniaczane to jeden ze skarbów kuchni czeskiej.
Niewiele gospodarstw domowych może od czasu do czasu obejść się bez tego klasyka. Jednak niemal wszędzie ich przygotowanie wygląda nieco inaczej.
Co powinno znaleźć się w cieście ziemniaczanym?
Ziemniaki to jedna z naszych ulubionych tradycyjnych potraw z ziemniaków. Mają wiele różnic regionalnych pod względem składników i smaków. Podstawą placka ziemniaczanego są najczęściej starte ziemniaki (grube, drobne lub pół na pół), czosnek, majeranek i sól.
Jak przygotować placki ziemniaczane
W niektórych przepisach starte ziemniaki pozostawia się do odcieknięcia, a płyn wyciska się i wlewa. Grube tarcie przyczynia się do chrupkości. W niektórych przepisach można przeczytać, że aby zachować ładny kolor, należy namoczyć ziemniaki w odrobinie gorącego mleka. Czasami dodaje się go w celu zagęszczenia mąki. Aby placek ziemniaczany był ładny i chrupiący, mąkę możemy zastąpić bułką tartą.
Następnie dodajemy jajka, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Niektóre warianty obejmują pieprz i mielony kminek. Dokładnie wymieszaj ciasto, aby smaki równomiernie się rozłożyły. Idealnie jest najpierw upiec ziemniaka próbnego, a następnie w razie potrzeby go doprawić. Ten placek ziemniaczany zawiera stosunkowo dużą ilość przypraw i czosnku. Kierujemy się jednak własnym gustem.
Wspomniane odmiany placka ziemniaczanego zawierają na przykład cebulę, czasem pokrojony w plasterki boczek lub boczek angielski. Czasem w plackach ziemniaczanych jest kapusta, czasem ser.
Jak przygotować placki ziemniaczane
Ziemniaki można piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale smak jest inny. Pięknie chrupiącą konsystencję uzyskuje podczas smażenia na warstwie oleju lub lepiej na smalcu . Serwetka lub ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu po smażeniu.
Zawsze dokładnie mieszamy masę przed nabieraniem nowego ciasta , niektóre części mają tendencję do osiadania i wtedy smak i konsystencja będą za każdym razem inne.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane
Na cztery porcje potrzebne będą: 6-8 ziemniaków, 2 jajka, sól, czosnek, majeranek, bułka tarta i olej/tłuszcz do smażenia.
Jak to zrobić? Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki do miski. Obierz i zmiażdż także czosnek. Dodajemy do miski razem z ubitymi jajkami, solą i majerankiem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby smak był jednolity . Zamiast mąki dodać trochę bułki tartej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ale nie może też być zbyt gruby. Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie odkładamy na serwetkę, aby odsączyć z tłuszczu. Najbardziej chrupiące placki ziemniaczane są po usmażeniu.