Pyszna szarlotka: pięknie giętkie i soczyste ciasto można łatwo wyrobić dzięki dokładnemu przygotowaniu formy.
Pyszna szarlotka to idealny deser na niedzielę i wspaniały poczęstunek dla gości. Przygotuj go według prostego przepisu na kubek. Będzie można go włożyć do piekarnika w mgnieniu oka.
Luksusowe ciasto jabłkowe
Czy macie jeszcze w domu zapas jabłek? Oprócz owoców jako przekąskę, jabłka wykorzystujemy głównie do ciast, ale doskonale sprawdzają się także w ciasteczkach. Babówka jest pięknie soczysta dzięki jabłkom, a wytrawność w jej przypadku nie wchodzi w grę. Ta wersja ciasta jest niezwykle prosta, nie trzeba niczego ważyć, więc każdy może ją przygotować. Problem może leżeć w złym wymazaniu formularza i jego przechyleniu.
Wymazywanie formularza
Aby ciasto pięknie wyszło należy dokładnie wytrzeć formę . Ale zależy to również od materiału. Jeżeli zależy nam na łatwym przechylaniu, sięgniemy po formę silikonową, której nie trzeba wycierać. Jednak formy z nieprzywierającą powierzchnią, które są bardzo powszechne, należy usunąć. Ten sam proces czeka także na inne warianty materiałów: żeliwo, ceramikę.
Co i jak prawidłowo usunąć pleśń?
Najlepszy jest smalec lub zestalony tłuszcz. Masło lubi się palić i ciasto może się przykleić. Chociaż oleje w sprayu dostają się do każdej szczeliny, spływają i tworzą kałużę na dnie. Należy dokładnie wytrzeć każdą część formy, do której wchodzi ciasto. Po wyczyszczeniu formy posypujemy ją gruboziarnistą mąką , bułką tartą lub ewentualnie kokosem.
Pyszne ciasto z jabłkami
Dobry przepis na ciasto to podstawa. Aby przygotować pyszną szarlotkę, przygotuj: 1,5 szklanki grubo startych jabłek, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 proszek do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, trochę mleka (w razie potrzeby), 3 jaja, 1 łyżeczka cynamonu, tłuszcz do natłuszczenia formy i gruba mąka do oprószenia formy.
Jak to zrobić?
Formę natłuszczamy i posypujemy grubą mąką. Rozgrzej piekarnik do 170°C . Do miski włóż starte jabłka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym. Jajka rozbić, żółtka włożyć do miski, białka do drugiej miski. Z białek ubić sztywny śnieg . Dodaj olej do mieszanki jabłkowej. W razie potrzeby (kiedy jabłka nie są zbyt soczyste) można dodać odrobinę mleka. Wszystko dobrze wymieszaj . Na koniec delikatnie wymieszaj z białkami.
Ciasto wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku. Zajmuje to około 45 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką, którą wkładamy do tortownicy , a po wyjęciu musi być sucha. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilę, a następnie wystudź.
Łatwe odwracanie formy z ciastem
Jak łatwo ciasto może wyskoczyć ? Jak już wspomniano powyżej, lepiej pozwolić budyniu trochę ostygnąć, wystarczy około 5-10 minut . Podczas pieczenia ciasto nie powinno przelewać się do środkowego otworu. Ale jeśli tak się stanie, ostrożnie usuń go nożem. Następnie umieść na wierzchu płytki talerz i obiema rękami obróć formę i talerz na stół. W większości przypadków ciasto samo wyskakuje.
Jeśli tak się nie stanie, weź wilgotną szmatkę zamoczoną w zimnej wodzie. Wyłożyć na formę i odstawić na chwilę. Za kilka minut ostrożnie spróbuj ponownie, aby sprawdzić, czy ciasto da się wyłożyć. Jeśli nie, zwilż szmatkę ponownie. Jeśli nie masz bardzo popękanej formy, weź okrągły nóż i ostrożnie przesuń go po krawędzi formy, a także po środku otworu.