Jeśli szukasz inspiracji na to, co upiec do kawy w niedzielę, wypróbuj przepis na pyszne magiczne ciasto makowe, którego przygotowanie i końcowy efekt po prostu pokochasz. Można podawać samo lub z polewą cytrynową.
Rozpuść masło na średnim ogniu, następnie zdejmij z ognia. Dodać do niej białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Pozwól mieszaninie lekko ostygnąć.
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy. Ostrożnie ubij mieszaninę na lekką pianę.
Zimną wodę wymieszaj z pianą z żółtka, a następnie powoli wlewaj letnią, roztopioną białą czekoladę, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Następnie do masy wsypać połowę zmielonego maku, wymieszać i wlać drugą połowę.
Mieszamy, dodajemy łyżkę rumu i 300 ml mleka, po czym dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy. Do białek dodać szczyptę soli i soku z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, wlać do nich masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką. Jeśli na powierzchni pozostaną większe kawałki śniegu, nie mieszaj ich.
Formę o wymiarach 30×20 cm wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około 60 minut. Wybierz górny i dolny program ogrzewania.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto pokroić na dowolne kawałki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.