Nie robię już klasycznego zakwasu: Ciasto na strudel bez drożdży – miękkie i najlepsze, jakie kiedykolwiek próbowałam.

Najmiększe ciasto na strudel bez drożdży. Najszybszy i najprostszy przepis! Zdecydowanie najlepszy przepis na pyszne domowe strudle jaki kiedykolwiek próbowałam.

Składniki:

  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 100 g granulowanego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 350 g mąki zwykłej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka dżemu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 ml gorącego mleka
  • sok z cytryny do smaku
  • 200 g dżemu morelowego
  • 1 małe jabłko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • cynamon do smaku

 

Przygotowanie:

Miękkie masło włóż do głębokiej miski. Dodaj jajko. Posypać cukrem. Dodaj cukier waniliowy. Wlać mleko i ubić mikserem. Do osobnej miski z mąką dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do miski z masą maślaną wsypać dwukrotnie mąkę i wymieszać szpatułką. Zagnieść ciasto ręcznie. Połóż na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie.

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole. Do osobnej miski wsypać mak i cukier puder. Dodaj dżem i bułkę tartą. Na koniec wlać gorące mleko i wymieszać trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny i ponownie wymieszać.

Na cieście rozsmaruj masę makową, zostawiając 2 cm wolne z każdej strony. Zagnij krawędzie do wewnątrz i zwiń ciasto. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkuj także drugie ciasto. Do miski dodać dżem, grubo starte jabłko, cynamon, bułkę tartą i wszystko wymieszać. Rozłóż mieszaninę na cieście.

 

Złóż krawędzie i zwiń ciasto. Następnie wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Zrób nacięcia w cieście i włóż blachę do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Upieczony strudel posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!