Miękkie masło włóż do głębokiej miski. Dodaj jajko. Posypać cukrem. Dodaj cukier waniliowy. Wlać mleko i ubić mikserem. Do osobnej miski z mąką dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do miski z masą maślaną wsypać dwukrotnie mąkę i wymieszać szpatułką. Zagnieść ciasto ręcznie. Połóż na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole. Do osobnej miski wsypać mak i cukier puder. Dodaj dżem i bułkę tartą. Na koniec wlać gorące mleko i wymieszać trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny i ponownie wymieszać.
Na cieście rozsmaruj masę makową, zostawiając 2 cm wolne z każdej strony. Zagnij krawędzie do wewnątrz i zwiń ciasto. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkuj także drugie ciasto. Do miski dodać dżem, grubo starte jabłko, cynamon, bułkę tartą i wszystko wymieszać. Rozłóż mieszaninę na cieście.
Złóż krawędzie i zwiń ciasto. Następnie wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Zrób nacięcia w cieście i włóż blachę do nagrzanego piekarnika.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.