Pierś z kurczaka pieczona w kremowym sosie musztardowym: Lepsze niż smażony sznycel. Przepis.
56
Fantastycznie smaczny przepis na kawałki kurczaka pieczone w piekarniku, który pokochasz Ty i wszyscy w domu. Nie wahaj się spróbować, pokochaj wynik.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
3 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1-2 ziemniaki
1 pomidor
Opcjonalnie:
Zioła do smaku
Bazylia
Oregano
Mieszanka ziół włoskich
Przygotowanie:
Przygotowujemy naczynie do pieczenia, które smarujemy odrobiną oleju. Oczyść i drobno posiekaj cebulę. Połóż posiekaną cebulę na dnie naczynia do zapiekania. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Połóż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na cebuli w misce.
Sól i pieprz. Możemy dodać ulubione zioła do smaku . Jajka rozbijamy do osobnej miski. Dodać śmietanę i wszystko razem ubić widelcem. Dodać musztardę i wszystko dobrze wymieszać. Dopraw i polej mięso. Na wierzchu ułóż krążki ziemniaczane. Kontynuujemy z plasterkami pomidora. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Wszystko gotowe. Życzymy smacznego!