Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym z natką pietruszki – Przepis.

Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym z pietruszką – procedura przygotowania

Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym są łatwe w przygotowaniu, o co nawet początkujący nie muszą się martwić. Mięso jest soczyste, delikatne, a sos niesamowicie pyszny.

Składniki

  • wieprzowina – 900 g
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • cały czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • cebula – 2 szt
  • czosnek – 5 ząbków
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • musztarda – 3 łyżki
  • mąka – 1 łyżka
  • woda – 700 ml
  • liść laurowy – 3 szt
  • olej – 3 łyżki
  • masło – 50 g
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, doprawić z obu stron solą i pieprzem i odstawić na 5 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż na nim plastry mięsa z każdej strony przez 5 minut. Wyjmij smażone mięso, włóż masło do brytfanny i poczekaj, aż się rozpuści. Smaż grubo posiekaną cebulę na maśle przez 5 minut, aż się zarumieni.

Czosnek rozgniatamy z cebulą, dodajemy rozmaryn, cały czarny pieprz i smażymy składniki na patelni przez 2 minuty. Następnie do masy dodać musztardę, wszystko wymieszać i oprószyć mąką. Składniki wymieszać i zalać wodą.

 

Mięso włóż na patelnię, dodaj liście laurowe i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Po ugotowaniu plasterków wieprzowiny w sosie musztardowym zdejmij z ognia i posyp świeżą posiekaną natką pietruszki.

Mięso podawać z sosem i ryżem. Zamiast ryżu można też użyć ziemniaków lub np. frytek. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!