Pyszne bułeczki twarogowe – proces przygotowania
Domowy deser powinien być zawsze prosty, puszysty, miękki, złocisty i przyjemnie wyglądający. Domowe bułeczki doskonale nadają się do tych celów i można je zjeść nie tylko na śniadanie, ale także na słodką kolację.
Ciasto
- mąka – 700 g
- mleko – 250 ml
- cukier – 120 g
- masło – 100 g
- suszone drożdże – 10 g
- jajka – 3 szt
- olej – 3 łyżki
- kwaśna śmietana – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
Nadzienie
- twarożek – 350 g
- rodzynki – 70 g
- żółtko – 1 szt
- cukier – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- skórka z cytryny – do smaku
Kruszonka
- mąka – 3 łyżki
- cukier – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wymieszaj. Od całkowitej ilości dodać 1 szklankę mąki i wymieszać. Przykryj mieszaninę folią i odstaw na 15 minut.
W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem, roztopionym masłem, szczyptą soli i śmietaną. Wymieszaj t Teraz możesz dodać pierwszą mieszaninę do drugiej i dodać połowę mąki. Wymieszaj. Dodać drugą połowę mąki oraz olej i zacząć wyrabiać.
Połóż ciasto na powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i nieklejące. Przełóż do miski, posmaruj olejem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Do miski włóż twarożek, żółtko, cukier, roztopione masło i startą skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Wymieszaj ciasto i włóż je do miski na kolejną godzinę, aby jeszcze bardziej wyrosło. Po godzinie wyjmij, podziel na 15 równych części i uformuj z nich małe kotleciki. Na środek każdego nałóż łyżkę nadzienia. Najpierw złóż boki, potem dół i górę. Dostajesz kwadrat.
Otrzymane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Przykryj ściereczką na 20 minut. W międzyczasie przygotować okruchy mąki, masła i cukru. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.