Babeczki Izydor: Popularny świąteczny deser ciasteczkowy wypełniony pysznym kremem czekoladowym i delikatnie pachnący rumem
Lubisz babeczki z nadzieniem? W takim razie wzbogacaj swój świąteczny stół babeczkami Izydor.
Przygotowanie tego świątecznego ciasteczka jest nieco bardziej czasochłonne, ale zadowolone uśmiechy podczas degustacji babeczek orzechowych z kremem czekoladowym z pewnością sprawią radość.
Popularny deser, taki jak ciasteczka świąteczne
Popularnego deseru pijany Izydor nie może zabraknąć w wielu domach podczas specjalnych uroczystych okazji, a Święta Bożego Narodzenia nie są tu wyjątkiem. Zwykle przygotowuje się go na blasze do pieczenia, a następnie kroi w plasterki.
Jeśli jeszcze nie jadłaś pijanego Izydora, tym razem możesz delektować się deserem pełnym orzechów, kremu czekoladowego, rumu i dekorowanych z polewą czekoladową. Deser jest pyszny, lepiej smakuje następnego dnia. W przypadku babeczek Izydor przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż klasycznych kawałków, ale kawałki są bardzo dekoracyjne i oczywiście smakuje niesamowicie.
Z czego zrobione są babeczki Izydor?
Babeczki Izydor to właściwie taki miniciasteczek składający się z kilku warstw. Podstawą są babeczki z ciasta orzechowego, wzbogacane cynamonem, skórką cytryny i wanilią. Na upieczoną babeczkę posmaruj pikantnym dżemem. Zawiera odrobinę nadzienia orzechowego.
Kolejną warstwą jest krem czekoladowy, który przygotowywany jest z kremu maślanego, do którego dodaje się czekoladę i rum. Całość wystudzona babeczka maczana jest w czekoladzie. Babeczkę możemy tak zostawić, ale można też zakopać w niej orzech laskowy (lub inny rodzaj orzecha) lub posypać czekoladą różne dekoracje jadalne. Możemy użyć także startych orzechów.
Jak przygotować babeczki Izydor
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
- 210 g mąki zwykłej,
- 70 g mielonego cukru,
- 20 g kakao,
- 140 g tłuszczu,
- 40 g mielonych orzechów,
- cynamon,
- skórkę cytrynową
- wanilię.
Do nadzienia:
- 300 g startych orzechów,
- 100 g mielonego cukru,
- 1 cukier waniliowy
- rum
Dodatkowo:
- konfitura porzeczkowa i krem czekoladowy: podstawowy krem maślany, 50 g czekolady i odrobina rumu.
- czekolada do polania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce. Od wystudzonego ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki, a następnie wciśnij je do małych, nienatłuszczonych foremek na babeczki. Zrób wgłębienie pośrodku w celu umieszczenia nadzienia.
Ułóż je na blasze do pieczenia i razem z nią włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C i piecz babeczki. Gotowe babeczki pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj nadzienie, wkładając do miski orzechy, cukier i rum. Nie oszczędzaj na nim. Przygotuj podstawowy krem maślany, dodaj czekoladę i odrobinę rumu. Dobrze wymieszaj.
Upieczone i wystudzone babeczki posmaruj odrobiną dżemu porzeczkowego i małą kulką nadzienia orzechowego. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciśnij krem czekoladowy na nadzienie. Pozostaw do stwardnienia w lodówce. Rozgrzej czekoladę i zanurz w niej babeczki. Pozwól ponownie stwardnieć.