Japońskie miękkie bułeczki maślane bez długiego ugniatania. Piecz w formie do muffinek, wystarczą 2 minuty, aby przygotować ciasto.
71
Fantastyczne bułeczki maślane, które nie wymagają długiego ugniatania. Wyglądają zachwycająco, a smakują jeszcze lepiej. Miękkie, delikatne – po prostu idealne. Przyrządź je jutro na śniadanie i zachwyć swoją rodzinę!
Potrzebujesz:
300 g mąki pszennej
210 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru
sól do smaku
1 łyżeczka drożdży instant
30 g masła
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i wymieszaj. Odczekaj 5 minut, a następnie dodaj mąkę i sól. Wymieszaj, dodaj masło i wyrób zbite ciasto (ugniataj około 2 minuty).
Przykry i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 – 90 minut. Blat i ciasto oprósz odrobiną mąki. Ciasto ukształtuj w okrąg i podziel na 6 równych trójkątów.
Zroluj, przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na kolejne 15 minut. Następnie delikatnie spłaszcz każdy kawałek, przekrój na trzy mniej więcej równe części, uformuj z każdego kulkę i umieść po 3 kulki w jednym otworze na babeczkę.
Tak wypełnij całą formę na muffinki. Ponownie przykryj i jeszcze raz odstaw na około 15 minut. Natrzyj odrobiną mleka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułki posmaruj roztopionym masłem.
Wszystko gotowe. Bułki są piękne i świetnie smakują! Życzę smacznego!