To będzie uczta dla Twojego podniebienia: Upiecz mięso na cebuli, a będzie miało zupełnie inny smak – Wypróbuj ten smaczny przepis.

Te plastry wieprzowiny, pieczone z grzybami, pomidorami i serem są po prostu przepyszne. Spróbuj i przekonaj się sama!

Składniki:

  • 3 – 4 cebule
  • 1 kg schabu
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 300 – 400 g pieczarek
  • 2 – 3 pomidory
  • 200 g sera żółtego w kostce

Przygotowanie:

Czyścimy cebulę, kroimy na półkoła. Rozłóż na nasmarowaną olejem blachę do pieczenia (jedna cebulę zatrzymamy na później). Schab kroimy na grubsze plastry. Na każdym wycinamy siatkę.

Posolić i doprawić mięso z obu stron. Wykładamy je na cebulę.

Cebulę, która została, kroimy w drobną kosteczkę. Wyłóż na patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

Smażyć razem i posolić. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz (około dwie łyżki).

Pokrój pomidory na półpierścienie i połóż je na pieczarkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Po upływie czasu pieczenia wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Każdy kawałek mięsa posyp tartym serem.  Piec przez kolejne 10 minut w 200 ° C.  Gotowe, możemy podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!