Chrupiące ciasteczka z marmoladą – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
15
Kruche ciasteczka z marmoladą – procedura przygotowania
Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasteczka, które nie tylko świetnie smakują, ale i świetnie wyglądają, wypróbuj te ciasteczka. Napełnij je domową marmoladą, ale możesz je ozdobić według własnej wyobraźni.
Składniki
miękkie masło – 190 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
cukier puder – 1 szklanka
marmolada – do smaku
sól – 1 szczypta
mielone migdały – 1 szklanka
jajko – 1 szt
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
W misce utrzeć masło, po chwili dodać cukier i cukier waniliowy. Ubij mieszaninę na puszystą pianę.
Dodać jajka i dokładnie je ubić. W oryginalnym przepisie używane są wyłącznie białka jaj, ale jeśli wolisz miękkie ciasteczka, możesz użyć także żółtka. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto włóż do rękawa cukierniczego wyposażonego w ozdobną końcówkę, tak aby powstał wzór. Spryskaj nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostaw odstępy między ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia ciasto lekko się rozpłynie. W środku każdej miarki zrób małą dziurkę i wypełnij ją dżemem.
Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.