Ciasto królowej śniegu w 5 minut: bez piekarnika i bez żelatyny.
559
Przygotuj w domu wspaniały puszysty deser, który umili Twój dzień i dopieści Twoje kubki smakowe. Idealne, surowe ciasto na każdą okazję.
Składniki:
Baza:
250 g ciastek czekoladowych
120 g masła
Krem:
450 g serka mascarpone lub innego serka śmietankowego
50 g cukru pudru (2,5 łyżki)
280 g białej czekolady
400 g śmietany do ubijania
Dekoracja:
40-50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Do miski miksera włóż ciasteczka. Zmiel je na proszek.
Wsypać proszek do miski. Dodać roztopione masło. Dobrze wymieszaj, aby utworzyć jednolitą masę.
Wyłóż spód tortownicy papierem, a boki folią plastikową. Wlać masę ciasteczkową do formy. I dociśnij dnem szklanki.
Następnie włóż formę wraz z podstawą do lodówki. Do osobnej miski dodaj serek śmietankowy. Dodać cukier puder i lekko wymieszać. Do drugiej miski połam czekoladę i rozpuść ją.
Do masy serowej wlać czekoladę. Ubijaj mikserem, aż będzie gładkie. W misce ubić schłodzoną śmietanę.
Do masy czekoladowej dodać ubitą śmietanę i ubić. Następnie rozprowadź ubitą śmietanę na masę biszkoptową w formie. Wyrównamy górę. Białą czekoladę posiekaj na twardej powierzchni.
Posyp wierzch ciasta posiekaną czekoladą. Włóż ciasto do lodówki na osiem godzin. Wstawiam na noc do lodówki i podaję następnego dnia rano.
Możemy podawać posypane czekoladą, wiórkami kokosowymi, itd. Życzymy smacznego!