Murzynek: Fantastyczny przepis bez ciężkiego wyrabiania, wystarczy wymieszać drewnianą łyżką.
50
Pyszna szarlotka bez czasochłonnej pracy. Szybki i bardzo popularny przepis, który tak naprawdę wystarczy wymieszać drewnianą łyżką i upiec. Wypróbuj ten fantastyczny przepis.
Składniki:
600 g startych jabłek
500 g mąki półgrubej
350 g cukru pudru
50 g posiekanych orzechów
2 łyżki oleju
4 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
marmolada
Polewa:
200 ml 33% bitej śmietany
200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
Opcjonalnie:
mąka kokosowa
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki na patelni: mąka, starte jabłka, cukier, orzechy, olej, jajka, kakao i soda oczyszczona.
Wszystko dobrze wymieszaj. Do smaku możemy również dodać cynamon.
Ilość cukru należy dostosować do słodyczy jabłek. Ułóż gotowe ciasto na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Wygładź i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu posmarować marmoladą. I polej polewą lub posyp mąką kokosową.
W rondelku podgrzej śmietanę. Tuż poniżej temperatury wrzenia (zaczyna delikatnie bulgotać) wyłączamy. Czekoladę rozbić do szklanej miski, polać gorącą śmietaną. Tak przygotowane składniki odstawić na 10 minut. Następnie mieszamy śmietanę z roztopioną wysokiej jakości czekoladą.
Tworząc gładką, błyszczącą polewę, która smakuje niesamowicie. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i możemy posmarować nim ciasta, desery. Tak przygotowana pyszna polewa czekoladowa doskonale nadaje się do pracy, ponieważ przyjemnie się topi. Życzymy smacznego! 🙂