Nadzienie:
Polewa:
Opcjonalnie:
Umieść wszystkie składniki na patelni: mąka, starte jabłka, cukier, orzechy, olej, jajka, kakao i soda oczyszczona.
Wszystko dobrze wymieszaj. Do smaku możemy również dodać cynamon.
Ilość cukru należy dostosować do słodyczy jabłek. Ułóż gotowe ciasto na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Wygładź i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu posmarować marmoladą. I polej polewą lub posyp mąką kokosową.
W rondelku podgrzej śmietanę. Tuż poniżej temperatury wrzenia (zaczyna delikatnie bulgotać) wyłączamy. Czekoladę rozbić do szklanej miski, polać gorącą śmietaną. Tak przygotowane składniki odstawić na 10 minut. Następnie mieszamy śmietanę z roztopioną wysokiej jakości czekoladą.