Zmień zwykłe składniki w coś niezwykłego: Oto ciasto, które zaskoczy Twoich gości.
31
Preferujesz proste słodkości? Ten prosty, lecz wykwintny tort będzie idealny. Powstaje on z łatwo dostępnych składników, gwarantując delikatność i niepowtarzalny smak.
Składniki na nadzienie:
3 łyżki mąki
400 g jogurtu waniliowego
2 białka
3 łyżki cukru
Składniki na ciasto to:
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
200 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
70 ml masła roztopionego
otarta skórka z cytryny lub limonki
Instrukcje krok po kroku:
Zacznij od przygotowania miski. Oddziel żółtka od białek, zachowując białka na później. W miskę wrzuć żółtka, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania puszystości.
Dodaj powoli do masy roztopione masło na wolnych obrotach. Wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę cytryny lub limonki. Dokładnie umyte cytrusy zetrzyj na tarce.
Odłóż mikser i przejdź do ręcznego mieszania. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej kuli. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.
Przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem do pieczenia. Po upływie czasu wyjmij ciasto, uformuj jedną część na dnie formy. Drugą część zostaw.
Przygotuj krem. W czystej misce ubij białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Stopniowo dodaj jogurt i przesianą mąkę, mieszając delikatnie.
Przełóż krem na spód ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę, i posyp nią krem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Ciesz się wyjątkowo delikatnym i smacznym deserem, stworzonym z prostych, ale doskonale skomponowanych składników.