Ciasto Paul Robeson – nie jadłam lepszego ciasta. Domownicy zjedli całe w jeden dzień!
Tak aromatycznego deseru świat dawno nie widział. Bardzo subtelny w smaku, a niezwykle zachęcający do jedzenia swoim wyglądem i zapachem.
Jego nazwa pochodzi od Paula Robesona – aktora i piosenkarza z bardzo unikalną barwą głosu.
Ciemne, czekoladowe płaty ciasta symbolizują kolor skóry wykonawcy, śnieżnobiały krem – połysk jego zębów, natomiast wierzchnia polewa to bujne loki, zdobiące jego czaszkę.
Warto zapoznać się ze wskazówkami, dotyczącymi składników. W przypadku biszkoptów konieczne jest użycie normalnego masła, użyte kakao musi reprezentować sobą najwyższą możliwą jakość – to determinant smaku i wyglądu deseru. W celu uzyskania puszystego i gęstego kremu należy użyć tłustej śmietany.
Przy przygotowywaniu biszkoptów bardzo ważne jest używanie produktów o tej samej temperaturze, najlepiej pokojowej. Za to śmietana, by dała się łatwiej ubić, powinna do ostatniej chwili być w lodówce.
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 300 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 200 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 600 g kwaśnej śmietany 18%
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g cukru pudru
Jak przygotować to ciasto?
Do głębokiej miski przesiej mąkę i sodę, a także dosyp kakao. Wszystko porządnie wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem waniliowym. Roztop masło i dodaj je do jajek. Używając rózgi, połącz przygotowane składniki ze sobą.
Wlej kefir i ponownie ubij całość. Składniki ciekłe przelej do tych suchych, a potem mieszaj je do uzyskania gładkiej masy.
Do upieczenia ciasta wykorzystaj okrągłą formę o średnicy w granicach 23-25 cm. Wyłóż ją pergaminem i nasmaruj go olejem, by ciasto się nie przykleiło.
Wlej przygotowaną masę, a potem wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około trzy kwadranse. Przed dalszymi etapami, biszkopt musi ostygnąć.
Odkrój wierzchnią warstwę (grubą na ok. 2 cm) i rozdrobnij. Resztę przekrój tak, by uzyskać 3 ciastka.
Zacznij ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Zmiel orzechy i dodaj je do powstającego kremu. Wszystko zmiksuj raz jeszcze.
Każdy z trzech kawałków pokryj dokładnie kremem. Musi się on znaleźć również na bokach i u góry deseru.
Z wierzchu przysyp je rozdrobnionym wcześniej kawałkiem biszkoptu. Miłym dodatkiem będzie udekorowanie całości kandyzowanymi wiśniami, czy suszonymi śliwkami.