Przepis na najlepsze piankowe ciasto mojej babci: Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Przepis.

Pokrojone piankowe ciasto jest nie tylko fantastycznie smaczne, ale ozdobi każdy świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:

  • 10 jajek
  • 600 gram mąki półgrubej
  • 1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 500 g cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek mleka

Nadzienie:

  • 240 g cukru
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki gęstego syropu malinowego
  • 1 sztuka cukru wanilinowego
  • 2 kawałki cytryny
  • 2 kawałki pomarańczy
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżka rumu

Lukier: (Możesz kupić gotowy lukier ze sklepu lub przygotować własny)

  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka syropu malinowego
  • 1 łyżka mleka i więcej w razie potrzeby
  • 400 g dżemu malinowego
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

Ciasto: Najpierw upieczemy dwa biszkopty. Do jednego ciasta potrzebujemy : 3 żółtka, które ubijamy ze 150 g cukru pudru, 3 łyżki oleju i 3 łyżki mleka. Wymieszaj 180g mąki z 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Ubijamy sztywną pianę z białek.

Lekko mieszaj mąkę z białkami i na przemian z mieszanką żółtkową. Ciasto pieczemy na blasze w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut. Niech oba biszkopty ostygną.

Ostatni biszkopt pieczemy w ten sam sposób, ale potrzebujemy 4 jajka, trochę czerwonego barwnika, 240 g mąki półgrubej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 200 g cukru pudru, 4 łyżki oleju i 4 łyżki mleka. Po upieczeniu ostudź.

Ważne jest, aby wszystkie biszkopty pozostawić na papierze do pieczenia. Nadzienie: Talerz 4 jajek – czerwone wkładamy do blachy do pieczenia, w której jest wypiekane i zalewamy wodą – moczymy w nim przez około 30 minut. Zagotuj wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, wmieszaj gorące masło i ostudź.

Szorujemy zarówno pomarańcze jak i cytryny /lub kupujemy BIO/, skórkę drobno ucieramy i wyciskamy sok. Do przygotowanego syropu z masłem dodać: skórkę i sok z cytryn i pomarańczy, cukier waniliowy, syrop malinowy i rum. 

Rozsmarowujemy jeden biszkopt 3 jajek z dżemem, kładziemy pomalowany czerwony talerz na pomalowaną stronę, odwracamy za pomocą tamponu tak, aby górny talerz nadal był pokryty papierem do pieczenia, który teraz pobierzemy.

Ostatni biszkopt z 3 jajkami posyp pozostałym dżemem. Malowaną stroną kładziemy czerwony biszkopt na wylewanej stronie – na papier do pieczenia-biszkopt-czerwony biszkopt-biszkopt-papier do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.

Następnego dnia: zdejmujemy papier do pieczenia i odwracamy ciasto na macie, wyjmujemy też drugi papier do pieczenia. Nakładamy lukier, zostawiamy do wyschnięcia i możemy kroić. Polewa: cukier puder dobrze wymieszaj się z rumem, syropem i mlekiem, aby uzyskać gęstszy lukier… Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!