Zapomniany przepis z lat 60. na ciasto truskawkowe. Cienkie, kruche ciasto i mnóstwo dodatków.
825
Dziś chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów, które przygotowywała zawsze moja babcia. Robi się je banalnie i szybko, a smakuje każdemu.
To proste ciasto truskawkowe to idealny letni deser dla każdego. Dedykowany wszystkim miłośnikom słodkich domowych wypieków : proste ciasto truskawkowe, doskonałe jako dodatek do herbaty czy aromatycznej kawy.
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
200 g truskawek
220 g cukru
250 ml kefiru
1 łyżeczka sody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój na pół.
Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i ubij na puszystą masę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubijaj.
Wlej kefir i wymieszaj mikserem. Dodaj proszek do pieczenia, następnie dodaj całą mąkę i wymieszaj.
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Wlej ciasto do foremki. Ułóż truskawki na wierzchu.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.