Szybkie czekoladowe ciasto bananowe bez pieczenia. Bardzo proste i szalenie pyszne.

Dziś zdradzę wam przepis na przepyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmie tylko 15 minut! A genialne połączenie czekolady i bananów to sprawdzony sposób na udany deser!

Składniki

  • 400 g biszkoptów lub herbatników
  • 180 g masła
  • 10 g żelatyny
  • 100 ml wody
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 banany
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie

Najpierw musisz zalać żelatynę wodą. Następnie przy pomocy np. blendera zmiel drobno ciasteczka. Dodaj roztopione masło do i dobrze wymieszaj.

Weź formę do pieczenia i przenieś do niej masę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź ją na dnie formy, dobrze dociskając.

Wlej do garnka mleko, dodaj cukier i żelatynę, wsyp kakao. Masę podgrzej i ciągle mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a składniki się połączą. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Obierz banany, pokrój je na pół a potem wzdłuż. Następnie połóż owoce na deserze i polej je czekoladową masą. Włóż ciasto na 2-3 h do lodówki, po tym czasie możesz udekorować je startą czekoladą, pokroić i serwować np. do aromatycznej kawy lub ulubionej herbaty.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!