Szybkie ciasto na blasze z kruszonką – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
68
Czasami potrzebujemy szybkiego, smacznego ciasta, które wystygnie na tacy przed niespodziewaną wizytą. I to jest właśnie on. Koniecznie wybierz preferowane nadzienie i spróbuj je przygotować.
Składniki
400 g mąki półgrubej
200 g kwaśnej śmietany
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
7 łyżek oleju
5 łyżek mleka
1 proszek do pieczenia
skórka cytrynowa
Wypełnienie (dowolne):
mak
twarożek
jabłka
Kruszonka:
150 g mąki zwykłej
100 g masła
100 g mielonego cukru
Proces przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Połączymy wszystko w jedną całość i przetworzymy na rolce. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozłóż ciasto rękami na arkuszu papieru do pieczenia (arkusz 30×40).
Nakładamy dowolne nadzienie. Wszystkie składniki miksujemy na kruszonkę i posypujemy ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 190°C. Obserwujemy ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.