To moje ulubione ciasto na świecie. Kruszone ciasto z owocami: Przepis.
172
Uwielbiam to ciasto – najlepsze na świecie – z twarogiem i dowolnymi owocami, które można znaleźć w domu. Jest fantastycznie pyszny, puszysty i tak smaczny, że jeden kawałek na pewno Ci nie wystarczy! 🙂
Składniki:
Blacha o wymiarach 36×26 cm
1 szklanka cukru pudru (250 ml)
2 szklanki mąki półgrubej (250 ml)
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 jajka
200 mleka (1 szklanka)
200 ml oleju (1 szklanka)
Nadzienie serowe:
1 twarożek
1 mniejsze jajko
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto wymieszać w misce: Najpierw mieszamy jajka z cukrem. Następnie stopniowo płynne składniki.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykładamy owoce na ciasto. Jagody bardziej kwaśne też są doskonałe – ja właśnie wybrałam jagody. Ciasto jest również pyszne z truskawkami i porzeczkami.
Do nadzienia twarogowego wystarczy wymieszać twarożek z jajkiem i posłodzić do smaku.
Jestem przyzwyczajona do dodawania 1-2 łyżek kwaśnej śmietany do twarogu, ale oczywiście to zależy od Ciebie. Ułóż nadzienie serowe między owocami łyżką. Włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to około 30-35 minut. Polecam doglądać, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.