Nigdy nie wyrzucaj łodygi czosnku, ponieważ ma ona wspaniałe właściwości, o których na pewno nie miałeś pojęcia i mogą być używane do wielu potraw.

SKŁADNIKI:

  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • Filiżanka pokrojonych łodyg czosnku
  • 1 łyżka soli
  • Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Z łodyg usuń kwiaty i je dokładnie umyj. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnij za pomocą blendera lub miksera. Dopraw solą, dodaj oliwy z oliwek i delikatnie skrop sokiem z cytryny. Cytryna podkreśli smak pesto. Przygotuj czyste pojemniki z przykryciem i przełóż do nich gotowe pesto czosnkowe. Takie pojemniczki przechowuj w lodówce. Pesto możesz serwować z tostami lub makaronami, a może masz inny pomysł na to danie?

Sałatka z łodyg czosnku

error: Treść zabezpieczona !!