Nigdy nie wyrzucaj łodygi czosnku, ponieważ ma ona wspaniałe właściwości, o których na pewno nie miałeś pojęcia i mogą być używane do wielu potraw.

SKŁADNIKI:

  • Łodygi czosnku
  • Łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 mielonego, czarnego pieprzu
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Tak jak w poprzednich przepisach najpierw zrywamy kwiat czosnku ( choć w tym przepisie mozemy użyć także kwiatu), a następnie dokładnie myjemy łodygi. Czekamy aż wyschną. Przygotuj patelnię, postaw na palnik i dodaj łyżkę oleju. Wsyp pokrojone łodygi czosnku i dodaj przyprawy (chilli, kurkumą, pieprz).

W takiej mieszance prażymy czosnek. Na koniec opruszamy potrawę solą do smaku. Możemy także podlać oliwą z oliwek. Takie pikantne łodygi możemy podawać z makaronem. Możemy je także mrozić na później w pojemnikach z przykryciem.

Pieczone łodygi czosnku

error: Treść zabezpieczona !!