Diabelskie kotlety – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.
214
Nie ma nic lepszego niż pozostawienie mięsa w prawdziwej, domowej marynacie.
Mamy dla Was super pikantne kotlety schabowe, które docenią nawet wymagający smakosze. Można je usmażyć w domu na patelni, ale jeszcze lepiej smakują przygotowane na grillu.
Składniki:
4 kotlety schabowe
Marynata:
4 jajka
sól
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
5 ząbków zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
olej do smażenia
Która marynata pasuje do jakiego mięsa
Do wszystkich marynat dodawany jest świeżo zmielony pieprz .
Nie może zabraknąć rozmarynu , mięty, wina, cebuli, czosnku, imbiru itp. w marynacie do wołowiny.
Wieprzowina dobrze komponuje się z piwem, białym winem, kminkiem, czosnkiem, cebulą, mielonym pieprzem, musztardą, ziołami z szałwią, szałwią, rozmarynem, majerankiem. Połączenie miodu, czosnku i chili sprawdza się także w przypadku wieprzowiny.
Sok z cytryny lub pomarańczy , drobna szalotka, mielona papryka, curry, miód, białe wino, majeranek, tymianek, oregano i bazylia sprawiają, że mięso drobiowe jest doskonałe.
Rybę nacieramy tylko podczas grillowania, marynujemy wyłącznie tłuste ryby wcześniej. Nie zapomnij dodać do marynaty soku z cytryny, białe wino, imbir, papryka, mielony kminek, zioła głównie rozmaryn, koper, pietruszka są dobre.
Proces przygotowania
Wymieszaj marynatę ze wszystkich składników.
Rozbij plastry mięsa i włóż je do marynaty.
Przechowywać pod przykryciem w lodówce przez 24 godziny.
Następnie smażymy plastry mięsa na oleju przez około minutę i podajemy z ziemniakami i warzywami.