Najlepsze domowe eklery: Zdradzamy sposób jak je łatwo przygotować.
149
Eklery są przepyszne, ale przygotowanie ich w domu wydaje się zbyt skomplikowane. Dziś wyprowadzimy Cię z tego błędu.
Dzięki temu przepisowi zrobisz obłędnie pyszne eklery w swojej kuchni! Aby ciasto na eklery było idealne musisz odpowiednio je przygotować. My zdradzimy Ci ten sposób!
SKŁADNIKI
150 ml wody
150 ml mleka
200 g mąki
120 g masła
5 jajek
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj wodę i mleko w rondlu lub patelni z grubym dnem. Dodaj posiekane masło, cukier, sól.Doprowadź masę do wrzenia i dodaj całą mąkę do garnka. Wcześniej mąkę należy przesiać. Nie wyjmując patelni z ognia, ubij ciasto mikserem, aż stanie się miękkie i jednolite.
Z ciasta uformuj kulkę i umieść ją w głębokiej misce. Wbij jedno jajko do ciasta i dokładnie wymieszaj mikserem, powtórz procedurę z resztą jaj. Ważne jest, aby dodawać jajka pojedynczo, aby uzyskać gęstą i lepką konsystencję: ciasto nie powinno kapać z trzepaczki.
Umieść gotowe ciasto w szprycy cukierniczej. Wystarczy tylko wycisnąć ciastka na przygotowanej wcześniej blaszce i upiec.
Możesz piec eklery lub zamrozić ciasto, a następnie wyjąć je z zamrażarki na 20 minut przed przygotowaniem. Najlepiej piecz je na pergaminie posypanym mąką, aby eklery nie przyklejały się do blachy do pieczenia.
Ciasto na eklerki wychodzi puszyste delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy nadziać je tylko swoim ulubionym nadzieniem i gotowe! Smacznego!