Kremowy, gładki deser domowej roboty, który rozpływa się w ustach: Sprawdzony przepis.
16
Przygotuj w domu niezwykle smaczny kremowy deser. Wystarczy chwila, kilka składników i słodki przysmak jest gotowy.
Składniki:
200 g herbatników karmelowych
150 ml mleka
3 łyżeczki brązowego cukru
cynamon
40 g masła
Krem:
500 ml mleka
4 żółtka
100 g cukru pudru
80 g skrobi kukurydzianej
40 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Na początek w mikserze miażdżymy ciastka na proszek. Przełóż do małych miseczek i wypoziomuj. Następnie z miksera miażdżymy pozostałe ciastka w misce. Dodać cukier, cynamon, zmiękczone masło, mleko. Łączymy wszystko razem.
Wlej mleko na patelnię na kuchence. Gotujemy na średnim ogniu. Dodaj żółtka i cukier do dużej miski. Ubij trzepaczką do cienkiej śmietany.
Dodaj skrobię, mleko do mniejszej miski. Mieszaj łyżką, aż skrobia całkowicie się rozpuści . Wlej skrobię do mieszanki jajecznej. Mieszaj trzepaczką. Wlej miksturę do mleka na kuchence.
Mieszaj mieszankę trzepaczką, aż powstanie krem. Następnie dodaj esencję waniliową, zmiękczone masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
Krem nałożyć na ciasto biszkoptowe w misce. Następnie dodaj krem z herbatników. Wierzch dekorujemy biszkoptem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.