Wyjątkowo pyszne, łatwe w przygotowaniu, inspirowane kuchnią grecką, idealnie nadają się jako element codziennego jadłospisu – to danie to absolutny hit.

Sposób wykonania jest bardzo prosty. Najpierw opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną tak, by była miękka. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiel 1 cebulę. Możesz też zetrzeć ją na tarce. Wymieszaj cebulę, mięso mielone i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj ugotowaną i ostudzoną kaszę i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kotleciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż kotleciki na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przygotuj sos. Drugą cebulę pokrój w piórka i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos pomidorowy i lekko podgrzej.

Do sosu dodaj podsmażone kotlety i duś na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut i gotowe. Pamiętaj, że podany przepis stanowi bazę, choć tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i smaczne. Jeśli chcesz i lubisz eksperymentować, możesz dodać do kotlecików swoje ulubione przyprawy i dodatki.

Sos z pewnością będzie przepyszny jeśli dodasz do niego np. czerwoną paprykę, a kotleciki możesz doprawić ziołami, które lubi twoja rodzina.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!