Ciasto Pijany Izydor: Zapomnij o ubijaniu śmietany na parze – Smak jest tak wspaniały, że będziesz błyszczeć nią na Wielkanoc.
14
Wszyscy, którzy tego spróbowali, po prostu to zachwalali. Mniej doświadczeni piekarze na pewno to docenią, bo kremu nie trzeba ubijać na parze, więc nie ryzykujesz, że się zważy 😉
Składniki:
Ciasto
150 g cukru pudru
150 g masła
4 jajka
120 g mielonych orzechów
70 g mąki półgrubej
1 proszek do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Nadzienie orzechowe
200 g mielonych orzechów
2 garście cukru pudru
1,5 łyżki rumu
1 wanilia
Krem
3 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
1 żółtko
300 g masła
5 łyżek cukru
dżem
lukier czekoladowy
Przygotowanie:
Najpierw ubijamy żółtka z cukrem.
Następnie dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ubij białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Kładziemy papier do pieczenia na blasze do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
Nadzienie orzechowe przygotowujemy mieszając orzechy, cukier, rum i wanilię. Odstaw na chwilę. Po upieczeniu i schłodzeniu ciała nacieramy talerz dżemem i równomiernie nakładamy nadzienie.
Przygotowanie kremu ucieszy mniej doświadczone gospodynie, ponieważ nie trzeba go ubijać na parze. Budyń po prostu gotujemy z mleka, żółtka, cukru, złotej kolby i kakao. Niech budyń ostygnie do temperatury pokojowej, przykryty folią spożywczą, aby na wierzchu nie tworzyła się skórka. Następnie ostrożnie ubijamy w nim masło.
Ułóż śmietankę na nadzieniu orzechowym i polej polewą czekoladową. Schłodzone ciasto odstawić na chwilę do lodówki (najlepiej na noc). Pokrój i podawaj. Życzymy smacznego 🙂