Jedz więcej jajek: poprawiają wzrok, zapobiegają zawałom serca, usuwają kilogramy, chronią mózg i…
Kiedyś baliśmy się ze wszystkich stron, że jajka szkodzą naszej wątrobie i są pełne niezdrowego cholesterolu.
To był powód, dla którego wiele osób wyeliminowało jajka ze swojej diety lub całkowicie je wykluczyło. Jednak najnowsze wyniki badań mówią coś zupełnie odwrotnego – podkreślają jaja jako zdrowy i bardzo korzystny dla zdrowia składnik.
Jednak najnowsze wyniki badań mówią coś zupełnie odwrotnego – podkreślają jaja jako zdrowy i bardzo korzystny dla zdrowia składnik. Jeśli nie cierpisz na konkretną alergię lub inną chorobę, przez którą musisz wykluczyć jajka ze swojej diety, przeczytaj, dlaczego warto je regularnie spożywać , oczywiście o ile nie cierpisz na określone problemy zdrowotne lub alergie.
Oto niesamowite efekty dla Twojego organizmu:
Jajka to jeden z najbardziej pożywnych produktów spożywczych – są bogate w białko, dobre tłuszcze, witaminy i minerały.
Jedno duże jajko zawiera:
- Ryboflawina
- Witamina b12
- Kwas pantotenowy
- Kwas foliowy
- Inne witaminy:
W ramach zbilansowanej diety jaja dostarczają nam także kilku innych ważnych witamin, ale w mniejszych ilościach, a mianowicie witaminy A, witaminy D, witaminy K, witaminy B6, witaminy E i tiaminy.
Twój mózg jest chroniony przez cholinę
Fosfolipidy, które zapewniają prawidłową komunikację komórek mózgowych, składają się z choliny. Udowodniono klinicznie, że ta konkretna witamina jest najważniejszym materiałem budulcowym mózgu. Jeśli będziesz jeść 2 jajka dziennie, Twoje ciało otrzyma wystarczającą ilość tego składnika odżywczego. Niedobór choliny prowadzi do problemów z pamięcią, uwagą i innymi funkcjami poznawczymi.
Będziesz mieć silniejszą odporność
Jajka są bogate w selen, substancję wzmacniającą układ odpornościowy i regulującą aktywność hormonalną tarczycy. Nawet spożywanie 1 jajka dziennie będzie miało pozytywny wpływ na zwiększenie odporności organizmu.
Dzięki luteinie Twój wzrok poprawi się
Nowe badania wykazały, że jaja kurze są bogate w luteinę. Substancja ta odpowiada za jasne i ostre widzenie. Brak luteiny powoduje, że w tkankach oka kumulują się destrukcyjne zmiany i wzrok ulega nieodwracalnemu pogorszeniu.
Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń
Jeśli zaoferujesz komuś możliwość wypicia łyżki oleju rybnego lub 2 jajek na twardo , zdecydowana większość woli jajko. Zwłaszcza jeśli stwierdzą, że zawartość witaminy D w obu przypadkach jest taka sama. Witamina D pomaga wapniu lepiej wchłaniać i wzmacniać kości i zęby.
Kompleks witamin z grupy B chroni skórę, włosy i wątrobę
Biotyna, witamina B12 i strawne białka odżywcze przyczyniają się do wzmocnienia włosów i skóry. Fosfolipidy zawarte w jajach kurzych wspomagają eliminację toksyn z wątroby. Zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia
Wbrew wcześniejszym opiniom, nowe badania wykazały, że cholesterol z jajek jest równoważony przez fosfatydy, dzięki czemu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Hamuje także produkcję cholesterolu w organizmie. Ponadto jaja zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.
Zaczynasz tracić na wadze
Naukowcy doszli do wniosku, że jeśli połączysz dietę niskokaloryczną ze spożywaniem 2 jajek na śniadanie, schudniesz dwa razy szybciej. Takie śniadanie doskonale nasyci i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów .
Ryzyko zachorowania na raka jest zmniejszone
Cholina, tak niezbędna dla mózgu, zmniejsza również ryzyko raka. Według wyników badania, u kobiet, których codzienna dieta zawierała jajka, ryzyko zachorowania na raka piersi zmniejszyło się o 18%.
Przydatne przy planowaniu dzieci
Witaminy z grupy B biorą udział w produkcji hormonów płciowych. Witamina B9 ma również inną nazwę: kwas foliowy. Z jego pomocą powstają czerwone krwinki niezbędne do odżywiania płodu i zmniejsza się ryzyko upośledzenia umysłowego dziecka. Dlatego witamina B9 jest niezbędna kobietom planującym ciążę. 1 jajo kurze zawiera 7,0 mcg tej witaminy.
Proces starzenia ulega spowolnieniu
Wynika to wyraźnie z badań holenderskich naukowców. U 87% kobiet w wieku od 35 do 40 lat zniknęły plamy starcze, a skóra stała się jasna. U mężczyzn nastąpiło znaczne wygładzenie zmarszczek wokół oczu.