Kapuśniak: Klasyczna zupa, którą uwielbiasz w nowej odsłonie. Przepis.
11
Klasyczny kapuśniak, pełen jest kiszonej kapusty i aromatycznej wędzonki.
Przyjemnie grzeje i pięknie pachnie w całym domu. Możesz go zmiękczyć śmietanką, posłodzić cukrem lub delektować się kwaśnym smakiem do woli.
Składniki:
wędzone mięso (najlepiej żeberka)
1 duża cebula
słodka papryka
kapusta kiszona
nasiona kminku
sól
pieprz
trochę mąki
trochę cukru
4 ziarna pieprzu
2 liście laurowe
4 duże ziemniaki
Przygotowanie:
Wędzone mięso zagotować, po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia, nie wlewać bulionu. Drobno posiekaj cebulę. Smażymy na tłuszczu, oprószamy papryką i mąką.
Rozcieńczyć mieszaninę pozostałym wędzonym bulionem i wodą. Dodać przyprawy, pieprz, kminek, liść laurowy i ziemniaki pokrojone na kawałki, gotować 10 minut.
Następnie dodać odsączoną kapustę i gotować do miękkości. Wędzone mięso pokroić na kawałki i dodać do zupy, doprawić solą i cukrem. Smacznego!