Takie klopsiki pamiętamy z dzieciństwa – Tradycyjny przepis, który wszyscy uwielbialiśmy.
Te doskonałe klopsiki przeniosą Cię z powrotem do dzieciństwa.
Tak pamiętamy je ze szkolnej stołówki z tłuczonymi ziemniakami, a to danie było chyba jednym z najpopularniejszych. Wypróbuj ten tradycyjny przepis szefa kuchni.
Ten przepis dostaliśmy od mojej mamy i dzięki niemu dowiecie się, że sekretem tego wspaniałego smaku jest przede wszystkim proporcja mięsa i pieczywa. Kolejną tajemnicą tego przepisu jest to, że nie używa się w nim ani jednego jajka. Ponieważ klopsiki były przygotowywane w dużych ilościach, nie smażono ich na patelni, ale pieczono w piekarniku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (może być połączone wieprzowe – wołowe)
- 300 g czarnego chleba (około pół bochenka)
- 1 – 2 cebule
- 1 szklanka wody lub mleka
- sól
- czarny pieprz mielony
- olej roślinny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj chleb – pokrój na kawałki i odkrój skórkę. Skórkę od chleba suszymy w piekarniku przez kilka minut, aby przygotować z niej okruchy. Miękki środek chleba zalej wodą lub mlekiem i pozostaw do zmiękczenia.
Mięso zmiel maszynką do mięsa lub zmiksuj blenderem. Alternatywnie możesz użyć zakupionego mięsa mielonego. Cebulę umyj i drobno posiekaj.
Do mięsa dodaj zmiękczony chleb. Z suszonej skórki chleba przygotuj bułkę tartą, którą wykorzystasz do obtaczania.
Teraz wymieszaj mięso mielone z cebulą, solą i dopraw. Następnie dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka. Teraz możesz przejść do przygotowania klopsików. Mokrymi rękami weź mały kawałek mięsa mielonego, formuj klopsa w pożądany kształt i obtocz w bułce tartej.
Dobrze, jeśli grubość poszczególnych klopsików nie przekracza 1,5 cm, aby lepiej się upiekły od środka i nie przypaliły. Ponieważ w domu przygotowujemy znacznie mniej klopsików niż w dawnej stołówce. Możesz je usmażyć na patelni, ale też upiec w piekarniku, tak jak to robili kiedyś.