Kluski ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym na czerwonej kapuście – Palce lizać.

Faszerowane kluski ziemniaczane posypane cebulą to tradycyjne danie naszej kuchni. Wszyscy je kochamy. Szkoda, że ​​dzięki ich ciężkiej pracy ten przysmak rzadko pojawia się na naszym stole.

Składniki

  • 800 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
  • 2 jajka
  • 200 g grubej mąki
  • 80-100 g kaszy mannej
  • sól

Nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • kawałek smalcu
  • pietruszka
  • sól
  • mielony kminek
  • pieprz mielony

Kapusta:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • smalec
  • 1 cebula
  • mąka
  • łyżka konfitury żurawinowej
  • sól
  • cukier
  • 1 szczypta cynamonu
  • smażona cebula do posypania

Proces przygotowania

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Smażyć na smalcu na jasny kolor. Dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć. Pozwolimy mu ostygnąć. Obierz ziemniaki i drobno je zetrzyj. Dodać mąkę i resztę składników. Wyrabiamy nieklejące się ciasto. Robimy rulon i kroimy go na równe kawałki.

Każdą rozgniatamy i na środek kładziemy gałkę mięsa. Ciasto zawijamy i od razu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez około 10 minut. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj kapustę i zalej wodą. Gotować do miękkości.

Na koniec delikatnie oprószyć mąką, dodać żurawinę, cukier i sól do smaku. Na koniec dodać szczyptę cynamonu. Podawane z knedlami posypanymi smażoną cebulą.

error: Treść zabezpieczona !!