Niesamowite właściwości świeżo skoszonej trawy – jak można ją wykorzystać, by poprawić swoje plony.

Najlepszy własny nawóz powstanie, kiedy skoszona trawa nie będzie w pełni czysta. Oznacza to, że w środku powinny występować dodatkowo mniszek lekarski lub pokrzywa. Kilka wiaderek wody należy wylać na trawę w stosunku 1:1 – tyle wody ile jest trawy.

Na każde 10 l stworzonego własnego nawozu trzeba dodać 40 g superfosfatu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników trzeba mieścić dany pojemnik w ciemniejszym miejscu. Zgodnie z rekomendacjami, ciecz powinna występować 20-35 cm od krawędzi naczynia.

W trakcie fermentacji powstanie piana, która będzie dostrzegalna szczególnie wtedy, kiedy zacznie ona wypływać z pojemnika, Nawóz będzie gotowy po 7-10 dniach. Nie trzeba go wcześniej filtrować przed zastosowaniem. Można dodać deszczową wodę w stosunku 1:3.

Powstały nawóz można nakładać tylko na glebę rośliny 1/2 l na daną roślinę. Kiedy zaczną one kwitnąć, wystarczy dodać 1 szkl. popiołu drzewnego albo 10-15 g siarczanu potasu. Wcześniej nie wolno zapominać o dokładnym wymieszaniu składników.

Zastosowanie skoszonej trawy

error: Treść zabezpieczona !!