Zielony świeży koperek to idealny składnik podkreślający charakter wielu letnich dań. Dodaje smaku i aromatu. Jajka faszerowane, sos do cukinii, surówki czy po prostu młode ziemniaki bez koperku to nie to samo. Artykuł ten wskaże Ci jak zasiać koper lipcowa porą, w samym sercu lata, by mieć jesienny zbiór.
Pierwszym krokiem będzie wybranie i przygotowanie odpowiednio nasłonecznionego miejsca. Przed siewem dobrze zasilić ziemię dodatkami organicznymi. Trzeba pamiętać, że gleba wapienna nie jest dobra pod tego typu uprawy. Najlepszym wyborem będzie hummus, albo kompost.
Przygotowanie do siewu nasion zaplanuj na dwa dni przed sianiem. Wysyp je na płócienną szmatkę lub gazę, a następnie namocz wodą. Pamiętaj o zmienianiu wody co 8 godzin. Nasiona powinny wykiełkować w ciągu tygodnia. Brak namoczenia wydłuży czas kiełkowania nawet do dwóch tygodni.
Otworki na ziarna powinny mieć głębokość 3 centymetrów i zaleca się, by były oddalone od siebie około 25 centymetrów. Koper lubi towarzystwo innych warzyw, takich jak cebula rzodkiewki, sałata.
Jak się pojawią pierwsze pędy, to należy je przerzedzić. Należy to powtórzyć po deszczu lub podlewaniu. Jest to konieczne, by koper prawidłowo rósł, bez spowolnienia. Warto „przerywać”, gdy pojawia się 3-4 pierwsze liście. Idealna odległość między roślinkami to 3-4 centymetry.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.