Kotlet – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
22
Przygotuj na obiad klasyczny kotlet. Posiłek przygotujesz z nogi wieprzowej, podsmażonej razem z cebulą, papryką, dymką i chili, z sosem z rozdrobnionych pomidorów. Ta pikantna mieszanka mięs świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
700 g nogi wieprzowej
olej słonecznikowy
1 duża cebula
2 cebule dymki
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
500 g rozdrobnionych pomidorów
2 ogórki kiszone sterylizowane
sól
mielony pieprz
Proces przygotowania
Udo pokroić w plastry o grubości 1 cm, które następnie pokrój w paski o tej samej grubości. Przełóż do miski, skrop oliwą, solą, pieprzem, wymieszaj. Pozwól mu usiąść na chwilę. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w paski, a ogórki w półpierścienie. Drobno posiekaj papryczkę chili. Ilość dobieramy według ostrości i smaku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po upieczeniu odstawić. Na tej samej patelni podsmaż wszystkie warzywa oprócz ogórka. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wsypujemy rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso, zmniejszyć ogień i chwilę dusić pod przykryciem.
Następnie odwracamy, dodajemy pokrojone ogórki. Zmniejszamy gęstość gotując ciecz. Podawane z frytkami, plackami ziemniaczanymi, ryżem lub ciemnym pieczywem. Smacznego!