Kremowa zupa czosnkowa: Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Przepis.
37
Szukasz prostego i smacznego przepisu na kremową, ale ostrą zupę czosnkową? Z chrupiącymi grzankami zapiekanymi na maśle jest idealna na chłodne dni, kiedy trzeba się rozgrzać i dodać sobie energii. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sama.
Składniki:
80 g masła
10 ząbków czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka bulionowa
1 łyżeczka mieszanki warzywnej
sól
majeranek
200 g śmietany do gotowania
Grzanki:
2 starsze bułki
kawałek masła
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondlu wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać mąkę i zagnieść lekkie ciasto.
Zagotować bulion w wodzie, zalać nim zasmażkę i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotuj przez 10 minut, dodaj przyprawę warzywną i śmietanę. Gotuj zupę jeszcze 5 minut, następnie zdejmij z ognia i dopraw solą i majerankiem.
Podajemy z grzankami, które przygotowujemy ze starszych bułek. Kroimy je w kostkę i smażymy na maśle. Smacznego!