Kremowa zupa czosnkowa: Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Przepis.

Szukasz prostego i smacznego przepisu na kremową, ale ostrą zupę czosnkową? Z chrupiącymi grzankami zapiekanymi na maśle jest idealna na chłodne dni, kiedy trzeba się rozgrzać i dodać sobie energii. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sama.

Składniki:

  • 80 g masła
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka mieszanki warzywnej
  • sól
  • majeranek
  • 200 g śmietany do gotowania

Grzanki:

  • 2 starsze bułki
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondlu wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać mąkę i zagnieść lekkie ciasto.

Zagotować bulion w wodzie, zalać nim zasmażkę i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotuj przez 10 minut, dodaj przyprawę warzywną i śmietanę. Gotuj zupę jeszcze 5 minut, następnie zdejmij z ognia i dopraw solą i majerankiem.

Podajemy z grzankami, które przygotowujemy ze starszych bułek. Kroimy je w kostkę i smażymy na maśle. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!