Przepisy kulinarne Wciąż gotuję makaron, ale nigdy o tym nie pomyślałam – Przygotuj patyczki na szaszłyki – Wszyscy w domu je uwielbiają. Last updated paź 9, 2024 1 589 Fantastyczny pomysł, jak inaczej przygotować makaron. Dzieci są całkowicie podekscytowane tym przepisem i proszą o dokładkę. Składniki: 250 g makaronu 800 ml wody 1 łyżeczka soli (8g) 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 ml) 8-9 sztuk patyczków do szaszłyków 2 łyżki ketchupu (25 gramów) 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml) 200 g kiełbasy (może być salami) 10 zielonych oliwek 7-8 czarnych oliwek 200 g sera cheddar 15 g kukurydzy Przygotowanie: Wlej wodę do garnka. Dodaj sól i olej – wymieszaj. Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź makaron i pozwól mu ostygnąć. Bierzemy patyczki i i nadziewamy makaron. Tak przygotowane szaszłyki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Makaron smaruje keczupem. Na szaszłyki położyć salami i oliwki. Posyp serem. Połóż kolejną warstwę salami i kukurydzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Pyszne zapiekane szaszłyki makaronowe są gotowe! Życzymy smacznego! 🙂