Ogórki nigdy nie smakowały tak dobrze: Pasta z marynowanych warzyw, jakiej jeszcze nie jadłaś.

Prosty i oryginalny przepis na tradycyjną mieszankę warzywną. Dobrze komponuje się z różnymi potrawami, można też podać tak samo z pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g cebuli
  • 300 g marchwi
  • 300 g słodkiej papryki
  • 300 g pomidorów
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku (średniej wielkości)
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 20 g soli
  • Ostra papryka (opcjonalnie)
  • 40 g granulowanego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 15 ml octu

Przygotowanie:

Odetnij końcówki z ogórków i obierz je. Pokrój je w małe kostki.

Do miski włóż pokrojony w plasterki ogórek. Dodać sól. Wymieszaj i odstaw na 20-25 minut.

Zmiel posiekaną marchewkę w maszynce do mięsa. Usuń łodygę i nasiona z papryki. I zmiel w osobnej misce.

W tej samej misce zmiel pomidory. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać.

Rozgrzej olej w rondlu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.

Sok z ogórka przecedzić przez sito i dodać ogórek do rondla. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Posypać solą i cukrem, wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 minut.

Po upływie tego czasu do mieszanki dodać czarny pieprz i zmiażdżony czosnek. Wlać ocet i wymieszać. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Gorącą pastę włóż do sterylnych szklanek. Zamknąć szczelnie pokrywką, przykryć kocem. Niech dobrze ostygnie.

Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!