Ogórki nigdy nie smakowały tak dobrze: Pasta z marynowanych warzyw, jakiej jeszcze nie jadłaś.
95
Prosty i oryginalny przepis na tradycyjną mieszankę warzywną. Dobrze komponuje się z różnymi potrawami, można też podać tak samo z pieczywem.
Składniki:
1 kg ogórków
1 łyżeczka soli
300 g cebuli
300 g marchwi
300 g słodkiej papryki
300 g pomidorów
60 g koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku (średniej wielkości)
70 ml oleju słonecznikowego
20 g soli
Ostra papryka (opcjonalnie)
40 g granulowanego cukru
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
15 ml octu
Przygotowanie:
Odetnij końcówki z ogórków i obierz je. Pokrój je w małe kostki.
Do miski włóż pokrojony w plasterki ogórek. Dodać sól. Wymieszaj i odstaw na 20-25 minut.
Zmiel posiekaną marchewkę w maszynce do mięsa. Usuń łodygę i nasiona z papryki. I zmiel w osobnej misce.
W tej samej misce zmiel pomidory. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzej olej w rondlu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
Sok z ogórka przecedzić przez sito i dodać ogórek do rondla. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Posypać solą i cukrem, wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 minut.
Po upływie tego czasu do mieszanki dodać czarny pieprz i zmiażdżony czosnek. Wlać ocet i wymieszać. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Gorącą pastę włóż do sterylnych szklanek. Zamknąć szczelnie pokrywką, przykryć kocem. Niech dobrze ostygnie.