Rośliny lecznicze są cennym darem natury: Ten stary domowy przepis mi pomógł.

Ból stóp oraz nóg to dolegliwość, z którą zmaga się wiele starszych osób i nie tylko.

Jednak mało kto wie, że rozwiązaniem mogą być domowe sposoby z użyciem preparatów roślinnych. Zioła lecznicze wykazują szereg pożytecznych właściwości, które mogą okazać się pomocne w zwalczaniu wielu dolegliwości bólowych w obrębie kończyn dolnych.

Jedyne co jest wymagane to wiedza na temat ich działania, by móc je całkowicie wykorzystać. Poniżej przedstawione zostały sposoby wykorzystania rozmarynu:

  • rozmaryn, skuteczny jest w zwalczaniu dolegliwości bólowych związanych z występowaniem żylaków, szczególnie u seniorów. Wykorzystanie różnego rodzaju olejków lub maści na bazie rozmarynu doskonale uśmierza dyskomfort. Dodatkowo wykorzystanie liści rozmarynu do sporządzenia herbaty skuteczne jest w problemach dotyczących trawienia oraz stanach zapalnych przewodów moczowych. Wykorzystanie rozmarynu w każdej formie daje zauważalne efekty, a poniżej przedstawione zostały przepisy do sporządzenia receptur:

Maść z rozmarynem:

Wymagane składniki:

  • rozdrobniony rozmaryn (2 garście)
  • wazelina/smalec/olej kokosowy – 250 g
  • naczynie do przechowywania

Sposób przygotowania:

Wybrany tłuszcz z 3 wymienionych należy podgrzać przy pomocy kąpieli wodnej, jednak nie gotować. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji należy dodać posiekane wcześniej listki rozmarynu i odczekać do ostygnięcia, a następnie odstawić na jeden dzień.

Po upływie wyznaczonego czasu ponownie należy podgrzać sporządzoną recepturę i przecedzić ją, na przykład przez czystą tkaninę materiałową, by w przygotowanej maści nie znajdowały się elementy rozmarynu. Po tym kroku należy wlać maść do pojemnika, kiedy jeszcze ma lejącą konsystencję i odczekać do jej zastygnięcia. Zalecane jest przechowywanie w lodówce. Częstotliwość stosowania maści nie jest określona, istnieje możliwość stosowania w dowolnym momencie, bez skutków ubocznych.

Rozmarynowy olejek:

Wymagane składniki:

  • oliwa z oliwek
  • naczynie szklane mające pojemność minimum 250 ml + pipetka
  • świeży rozmaryn – 2 gałązki

Sposób przygotowania:

Dwie gałązki rozmarynu należy umieścić w przygotowanej wcześniej szklance, a następnie zalać oliwą z oliwek i przykryć szczelnie. Zalecane jest przechowywanie w ciemnym pomieszczeniu, dla utrzymania skutecznych właściwości zioła w temperaturze pokojowej i pozostawienie na okres wynoszący około 10 dni.

Rozmaryn jest źródłem wielu witamin, takich jak B6, a także pierwiastków: magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, sodu, potasu, cynku czy kwasu foliowego. Po upływie wspomnianego wcześniej okresu olejek gotowy jest do użycia. Wykazuje szczególne zastosowanie przy bólach stawów, a także na żylaki. Doskonale sprawdza się również stosowany w duecie z maścią rozmarynową.

Sok cytrynowy z dodatkiem rozmarynu – działa on skutecznie na dolegliwości związane z występowaniem żylaków, a także skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Wymagane składniki:

  • woda – 1 litr
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • cytryna – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Jedną z trzech cytryn należy przekroić na dwie, równe części, a następnie umieścić w blenderze, po czym dodać wodę i wyciśnięty sok z pozostałych, dwóch cytryn, a także rozmaryn. Zmieszane ze sobą w blenderze składniki tworzą gotowy do spożycia sok, do którego nie należy dodawać substancji słodzących. W przypadku zbyt kwaśnego smaku, uniemożliwiającego konsumowanie soku, zaleca się wykorzystanie jedynie dwóch cytryn, w tym jednej ze skórką, natomiast drugą w wersji wyciśniętej.

Jakie działanie wykazuje rozmaryn?

  • łagodzi dolegliwości bólowe stawów
  • wspomaga funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych
  • poprawiają stan skóry
  • wspomaga procesy trawienne
  • wzmacnia zęby i układ immunologiczny
  • zmniejsza występowanie zaparć i eliminuje uporczywe gazy
  • działa wyciszająco na organizm
  • działa moczopędnie i oczyszczająco na drogi moczowe

Herbata z rozmarynem

Wymagane składniki:

  • woda – 300 ml
  • rozmaryn – 1 gałązka lub łyżeczka suszu

Sposób przygotowania:

Rozmaryn należy umieścić w garnku, a następnie zalać wymaganą ilością wody, po czym gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Po upływie wyznaczonego czasu należy odstawić miksturę na kolejne 10 minut, po czym przecedzić całość. Uzyskany płyn gotowy jest do spożycia.

Zaleca się spożywanie 1 łyżki 2 razy dziennie – rano i wieczorem przez około 3 miesiące.

error: Treść zabezpieczona !!