Sprawdzony przepis na obłędne kotlety z piekarnika. Znikają z półmiska z szybkością błyskawicy.

Otrzymuję się 12 kotletów średniej wielkości zgodnie z powyższym przepisem, wiec po obliczeniach z kilograma mięsa wyjdą 24 kotleciki. 70 gramów waży jeden kotlet.

Formowanie kotletów – dwa sposoby:

  1. Trochę gotowego mięsa mielonego zbierz łyżką. Kolejnym krokiem jest zwinięcie mięsa mielonego w kulkę w dłoni. Tak przygotowaną masę trzymamy w lewej ręce, po czym lekko dociskamy prawą ręką.
  2. Małą garść mięsa mielonego zbierz do miski. Najpierw należy zwilżyć dłonie wodą, aby bez problemu uformować nawet owalne kotlety.

Pieczone kotlety – podawanie

Ozdoby z sałaty, pomidorów, pikli i przypraw to coś co możemy spotkać w restauracjach. Inną opcją są na przykład przystawki – ryż czy makaron gryczany. Jednak sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaki puree to najlepsza opcja z każdej możliwej.

Pyszny sos śmietanowy będzie idealnym uzupełnieniem dania: drobno posiekane zioła, posiekany czosnek wymieszać ze śmietaną. Dodajemy ulubione przyprawy, sól i pieprz. 15 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!