Odkąd znam ten przepis – nie chcę innego. Poznaj sekret na idealnie soczyste i miękkie mięso. Oto przepis

Jeżeli jesteś fanem soczystego, pysznego mięska. Ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Jego dodatki sprawią, że w Twoich ustach wybuchnie orgazm kulinarny.

Składniki:

  • 6 plastrów mięsa (np. schabu);
  • 100 ml oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól;
  • przyprawy do smaku (czosnek suszony, pieprz, sól, ewentualnie zioła);
  • 2 łyżki mąki;
  • 700 ml wody.

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i przygotowania mięsa, które wybraliście. Jeżeli Twoje mięso jest w kawałku – podziel je na 2 cm plastry. Możesz lekko rozbić mięso i ponakłuwać je widelcem. Mięso przełóż do większej miski.

Do miseczki – wlej odrobinę oliwy/oleju i dodaj przyprawy  (sól, pieprz, czosnek suszony i ewentualnie zioła). Całość dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę zastosuj do natarcia mięsa. Tak przygotowane mięsko pozostaw na co najmniej pól godziny – aby mięso przeszło smakiem.

Następnie mięso w przyprawach obtocz w mące i włóż na rozgrzany olej. Smaż z obu stron po parę minut – nie musi się usmażyć całkiem. Mięso zdejmij z patelni i pozwól mu odpocząć – pamiętaj, żeby nie wylewać oliwy, na której było robione mięso.

Na oliwie z mięsa zeszklić czosnek na małym ogniu – uważaj i go pilnuj bo lubi się przypalić. Do rumianego czosnku dodaj mąkę i na maleńkim ogniu smaż przez dłuższą chwilę i ciągle mieszaj. Po kilku minutach mąkę z czosnkiem zalej wodą lub bulionem warzywnym. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem na bazie czosnku i mąki.

Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 30 minut – wszystko zależy od wielkości mięsa i gatunku. Jako dodatek do tak przygotowanego mięsa będą zwykłe ziemniaki, puree, frytki a nawet kluski śląskie.

error: Treść zabezpieczona !!