Zaczynamy od umycia i przygotowania mięsa, które wybraliście. Jeżeli Twoje mięso jest w kawałku – podziel je na 2 cm plastry. Możesz lekko rozbić mięso i ponakłuwać je widelcem. Mięso przełóż do większej miski.
Do miseczki – wlej odrobinę oliwy/oleju i dodaj przyprawy (sól, pieprz, czosnek suszony i ewentualnie zioła). Całość dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę zastosuj do natarcia mięsa. Tak przygotowane mięsko pozostaw na co najmniej pól godziny – aby mięso przeszło smakiem.
Następnie mięso w przyprawach obtocz w mące i włóż na rozgrzany olej. Smaż z obu stron po parę minut – nie musi się usmażyć całkiem. Mięso zdejmij z patelni i pozwól mu odpocząć – pamiętaj, żeby nie wylewać oliwy, na której było robione mięso.
Na oliwie z mięsa zeszklić czosnek na małym ogniu – uważaj i go pilnuj bo lubi się przypalić. Do rumianego czosnku dodaj mąkę i na maleńkim ogniu smaż przez dłuższą chwilę i ciągle mieszaj. Po kilku minutach mąkę z czosnkiem zalej wodą lub bulionem warzywnym. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem na bazie czosnku i mąki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.