Domowe mleko skondensowane w słoikach – Ten przepis napewno Cię zaskoczy.

Rzadko trafiamy na skondensowane mleko wysokiej jakości, którego skład nie powoduje rozczarowania.  Postanowiłam zdradzić Wam jak gotować mleko skondensowane w domu. Proponuje Ci naprawdę niezawodny, sprawdzony przepis na Twój ulubiony deser.

Mleko skondensowane w domu

Idealny skład mleka skondensowanego powinien zawierać tylko dwa składniki: mleko krowie i cukier. Najlepiej unikać przedstawicieli z roślinnymi tłuszczami, konserwantami i słodzikami. Ponadto zawartość tłuszczu w produkcie musi wynosić co najmniej 8,5%. 

Spełnienie wszystkich tych kryteriów gwarantuje, że wnętrze słoika to najlepsze, najgęstsze i najsmaczniejsze mleko skondensowane. Aby jednak nie tracić czasu na szukanie go w sklepach, można go spokojnie ugotować w domu. 

Składniki

  • 1 litr mleka (najlepiej domowej roboty)
  • 500 g cukru

Przygotowanie

Do głębokiego rondelka wlej mleko. Następnie dodaj cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu.

Mieszankę należy gotować przez 1,5 do 2,5 godziny – wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mleku i jakości cukru. W związku z tym im grubsze mleko, tym szybciej zamieni się w mleko skondensowane. Deser będzie gotowy, gdy stanie się gęsty.

Ponadto, nie zapominaj, by ciągle mieszać masę. Jeśli kupiłeś mleko z niewielką ilością tłuszczu, powinieneś dodać trochę masła, wtedy konsystencja mleka skondensowanego będzie gęstsza.

Pozostaje tylko przelać gorącą masę do czystych szklanych słoików. Po schłodzeniu przykryj pojemniki pokrywkami i włóż je do lodówki. Gotowe!

Teraz już wiesz, jak zadbać o to, aby w Twojej lodówce zawsze było pyszne, domowe mleko skondensowane. Oczywiście nie należy nadużywać tego produktu, ponieważ cukier jest mało korzystny. Ale dobry nastrój jest gwarantowany. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!