Idealny skład mleka skondensowanego powinien zawierać tylko dwa składniki: mleko krowie i cukier. Najlepiej unikać przedstawicieli z roślinnymi tłuszczami, konserwantami i słodzikami. Ponadto zawartość tłuszczu w produkcie musi wynosić co najmniej 8,5%.
Spełnienie wszystkich tych kryteriów gwarantuje, że wnętrze słoika to najlepsze, najgęstsze i najsmaczniejsze mleko skondensowane. Aby jednak nie tracić czasu na szukanie go w sklepach, można go spokojnie ugotować w domu.
Do głębokiego rondelka wlej mleko. Następnie dodaj cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
Mieszankę należy gotować przez 1,5 do 2,5 godziny – wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mleku i jakości cukru. W związku z tym im grubsze mleko, tym szybciej zamieni się w mleko skondensowane. Deser będzie gotowy, gdy stanie się gęsty.
Ponadto, nie zapominaj, by ciągle mieszać masę. Jeśli kupiłeś mleko z niewielką ilością tłuszczu, powinieneś dodać trochę masła, wtedy konsystencja mleka skondensowanego będzie gęstsza.
Pozostaje tylko przelać gorącą masę do czystych szklanych słoików. Po schłodzeniu przykryj pojemniki pokrywkami i włóż je do lodówki. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.