100% naturalny produkt, który detoksykuje Twoje ciało: Domowy syrop z mniszka lekarskiego. Przepis.
11
Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia kwiatków. Już po zerwaniu musimy dobrze o nie zadbać. Nie możemy umyć ich pod bieżącą wodą, gdyż płatki ulegną zmiażdżeniu, a my utracimy drogocenny pyłek.
Napełniamy więc zlew zimną wodą i kilka razy opłukujemy wszystkie liście. Sięgamy po sito i odcedzamy kwiaty. W zlewie zostanie cały brud, kurz, a także drobne owady, które ukryły się wcześniej w zerwanych przez nas roślinach.
Spuszczamy tę wodę i ponownie napełniamy zlew. Płuczemy i odcedzamy kwiaty do momentu, gdy woda w zlewie będzie czysta. Kładziemy mokre kwiaty na chłonnym ręczniku kuchennym płatkami do dołu i czekamy, aż dobrze się osuszą.
Gdy będą już suche, usuwamy wszystkie płatki i usuwamy zieloną część, która ma charakterystyczny, gorzki smak. Najlepiej jest znaleźć garnek o pojemności 1,5 – 2 litry – to on posłuży nam później do ugotowania syropu. Trzymając nad nim każdy kwiatek, oddzielamy płatki od zielonej części i wrzucamy je do środka.
Gdy uda nam się oddzielić płatki od większej, zielonej części, dodajemy wodę do przygotowanych płatków. Umieszczamy garnek na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy jeszcze przed osiem minut, mieszając co jakiś czas.