100% naturalny produkt, który detoksykuje Twoje ciało: Domowy syrop z mniszka lekarskiego. Przepis.
11
Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, pozwalając mieszance wystygnąć i osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie przekładamy garnek do lodówki na całą noc, by wydobyć jeszcze więcej substancji z mniszka.
Kolejnego dnia wyjmujemy płyn i przecedzamy go przez sito. Powinniśmy otrzymać około 500 mililitrów płynu z mniszka.
Przefiltrowany ekstrakt przelewamy do większego garnka. Dodajemy cukier (odpowiednio po 1 gramie cukru na każdy mililitr ekstraktu z mniszka). Dodajemy również sok z cytryny. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na górze będzie tworzyć się piana, którą usuwamy regularnie przy pomocy łyżki.
Syrop będzie stopniowo gęstniał. Gotujmy go do uzyskania pożądanej konsystencji, jednak nie dłużej niż pół godziny. Powinniśmy uzyskać około 600 mililitrów aromatycznego, słodkiego syropu z podanej ilości składników.
Jak wykorzystywać?
Syrop można przechowywać w czystych pojemniczkach, które szczelnie zamkniemy. Uważajmy podczas napełniania ich płynem – jest naprawdę gorący.
Gotową miksturę można spożywać po rozcieńczeniu z wodą mineralną. Dobrze smakuje również dodana do herbaty lub owocowych koktajli. Stanowi również ciekawy dodatek do słodkich dań, na przykład naleśników. Życzymy smacznego!