Pyszny domowy mus czekoladowy: Prosty w wykonaniu, smaczny i efektowny.
110
Desery czekoladowe nigdy się nie nudzą, dlatego dziś proponuje jeszcze jeden! Ten mus czekoladowy to przysmak, który zapewni Ci minuty prawdziwej błogości.
Wyrafinowane połączenie delikatności mleka i bogatego smaku czekolady zachwyci każdego bez wyjątku! Deser po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki:
Gorzka czekolada – 100 g
Kakao – 15 g
Woda – 6 łyżek
Mleko – 250 ml
Śmietana 30-36 % – 200 ml
Cukier – 30 g
Mleko skondensowane niesłodzone – 50 g
Żelatyna – 8 g
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój jak najdrobniej. Kakao połącz z 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Połącz żelatynę z 4 łyżkami wody i pozostaw na 15 minut, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby się rozpuściła.
W garnku podgrzej mleko, dodaj śmietanę, cukier, mleko skondensowane. Kontynuuj grzanie, wciąż mieszając, aż mieszanka zacznie się delikatnie gotować. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z kakao i wody. Dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
Dodaj wcześniej pokrojoną czekoladę, mieszaj, aż małe kawałki się rozpuszczą. Wyłącz ogień. Dodaj roztopioną żelatynę, wymieszaj, odcedź mieszankę przez drobne sito.
Umieść miskę z masą czekoladową w innej misce wypełnionej bardzo zimną wodą. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
Wlej masę do wybranej formy lub zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 8 godzin.
Przed podaniem wyjmij mus z formy, usuń folię. W razie potrzeby udekoruj deser kakao, bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Idealnie uzupełnią jego smak również świeże owoce. Smacznego!