Bułeczki z ziemniaczanym nadzieniem, szynką i serem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Dzisiaj przygotujemy niesamowicie pyszne bułeczki z ziemniaczanym nadzieniem, szynką i serem.
Są miękkie, aromatyczne i idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam do obejrzenia całego filmu, aby poznać wszystkie szczegóły tego przepisu!
Składniki na ciasto:
- 65 g ciepłej wody
- 4 g suchych drożdży
- 20 g cukru
- 4 g soli
- 70 ml ciepłego mleka
- 200 g mąki (przesianej)
- 30 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- Czarny pieprz do smaku
- Ser (dowolny, pokrojony na plasterki)
- Szynka (pokrojona na plasterki)
Przygotowanie ciasta:
Do 65 g ciepłej wody dodaj 4 g suchych drożdży. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski dodaj 20 g cukru, 4 g soli, 70 ml ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj aktywowane drożdże i dobrze wymieszaj. Przesiej 200 g mąki do mieszanki i zagnieść ciasto szpatułką.
Dodaj 30 g miękkiego masła i kontynuuj zagniatanie ciasta rękoma, aż będzie gładkie. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto na stół i lekko zagnieć rękoma. Uformuj kulę z ciasta, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Ugotuj 3 średniej wielkości ziemniaki do miękkości. Zrób puree ziemniaczane, dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Formowanie i pieczenie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół posypany mąką. Rozwałkuj ciasto wałkiem na prostokąt. Na cieście rozsmaruj przygotowane puree ziemniaczane, a następnie ułóż plastry sera i szynki. Zwiń ciasto w rulon o długości około 40 cm i pokrój na 10 równych części.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Delikatnie dociśnij bułeczki dłonią. Posmaruj bułeczki mieszanką żółtka i 1 łyżki wody. Skrop bułeczki majonezem. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.