Szynka, salami, ser, zawinięte w ciasto francuskie – Pyszne nadziewane paluszki na przekąskę lub szybką kolację!

Masz ochotę na szybką kolację lub delikatną przekąskę? Jeżeli tak to polecamy spróbować paluszki nadziewane szynką i serem.

Prezentujemy przepis na naprawdę świetną rzecz, zwłaszcza jeżeli lubi się ciasto francuskie. Paluszki doskonale sprawdzą się także w przypadku niespodziewanej wizyty gości.

Niezbędne składniki

  • 100 gramów sosu pomidorowego
  • 250 gramów ciasta francuskiego
  • 100 gramów żółtego sera
  • 50 gramów salami
  • 50 gramów szynki
  • 50 gramów pikantnego salami
  • 3 gramy oregano

Poza  tym

  • 30 gramów sosu pomidorowego
  • 20 gramów parmezanu

Wykonanie

Ciasto francuskie można kupić lub jeśli się woli to samemu upiec. Gdy już mamy ciasto wałkujemy je w prostokąty, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy serem oraz oregano.

Na tym kładziemy salami i szynkę, w rzędach naprzemiennie zaczynając od salami. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon.

Zamykamy końce i kładziemy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy sosem pomidorowym, parmezanem i oregano.

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!